اعلام دستورالعمل فرهنگ سازی صرفه جویی در مصرف انرژی از سوی وزارت ورزش و جوانان
روزبه زورقی دبیر گروه ممیزی و مدیریت بهینه مصرف انرژی اظهار داشت: به دنبال ناترازی انرژی در سطح کشور وپیرو دستوراحمد دنیا مالی وزیر ورزش و جوانان ،کارگروه ممیزی و مدیریت بهینه مصرف انرژی وزارت ورزش جوانان به استناد ماده 24 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی با ریاست برنا فیروزی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارتخانه از ابتدای آذر ماه شکل گرفت.
با احصا میزان مصارف برق ، گاز و آب فضاهای ورزشی و ساختمان های پشتیبانی کننده در دست بهره برداری سطح کشور اقدامات اساسی در زمینه کاهش مصرف انرژی به شرح زیر است:
۱.تدوین و ابلاغ دستورالعمل صرفهجویی در مصرف انرژی
۲. بازرسی کلیه فضاهای اداری بهمنظور جمعآوری لوازم و تجهیزات پرمصرف و تأکید بر الزام به رعایت الگوی مصرف
۳. خاموش نمودن تأسیسات گرمایشی یک ساعت قبلاز پایان ساعت اداری
۴. روشن نمودن تأسیسات گرمایشی یک ساعت قبلاز آغاز ساعت اداری
۵. خاموش نمودن کلیه تأسیسات گرمایشی سالنهای اجتماعات و جلسات ساختمان مرکزی و ساختمانهای اداری وزارتخانه
۶. تعویض لامپ های پرمصرف و چراغهای قدیمی با تجهیزات کم مصرف وجمعآوری لامپ های اضافی از چراغهای اطاق های اداری که کانون نوری قابل کاربرد برای کار کنان ندارند.
۷. بازرسی فنی سرزده از سیستم راهبردی تأسیسات (موتورخانه) مرکزی ساختمانهای ستادی و مجموعههای ورزشی و کنترل نحوه مصرف انرژی آنها
۸. خاموش نمودن کلیه روشنایی های پرمصرف محوطه مجموعههای ورزشی بهغیر از موارد اضطراری را تا کنون در دستور کار قرارداده است.
روزبه زورقی عنوان داشت دستور العمل صرفه جویی در مصرف انرژی بر اساس دانش و تجارب کارشناسان خبره فنی مهندسی وزارتخانه و مشاوره با متخصصان وزارت نیرو واساتید دانشگاهی در ۷ بند و ۳۴ ماده تدوین شده که قابلیت تعمیم به کلیه اماکن دولتی ،اداری ،آموزشی را دارد.
دستورالعمل شماره 1(عمومی) صرفه جويی در مصرف انرژی
1- هدف:
• هدف از تدوین این دستورالعمل كاهش و بهینه سازی مصرف برق ، گاز و آب است.
2- دامنه كاربرد:
• دامنه كاربرد این دستورالعمل در كلیه ساختمانهای وزارتخانه ،ادارات کل ورزش و جوانان استانها ، فدراسیونهای ورزشی، شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور،صندوق حمایت از قهرمانان و پیشکسوتان میباشد.
3- مسئولیتها:
• مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این دستورالعمل در ادارات کل استانها بر عهده مدیران کل و در فدراسیونهای ورزشی بر عهده رئیس و در سایر واحد ها به عهده مدیر مجموعه می باشد.
• مسئولیت نظارت عالیه بر حسن عملکرد واحد ها در اجرای این دستورالعمل بر عهده گروه ممیزی و بهینه سازی مصرف انرژی وزارتخانه می باشد.
4- صرفه جویی در مصرف انرژی الکتریکی
• از آنجا که در اغلب مراکز طبق روال معمول چراغهای برخی اطاقها ، راهروها و سالن انتظار ، سرویس های بهداشتی و…
در ساعاتی که مراجعه کننده ندارند ، بدون هیچ نیازی روشن می باشد لازم است با نصب حسگر حرکتی و یا با خاموش و روشن کردن هر یک از این چراغ ها توسط اپراتور یا مسئول واحد مربوطه ، در مصرف برق ساختمان صرفه جویی نمود.
• لامپهای معمولی با لامپهای کم مصرف در کلیه فضاهای ممکن تعویض گردد.
• در مورد چراغهای اضطراری ، روشنایی محوطه و هر مکانی که بایستی مدت زمان زیادی روشن باشد استفاده از لامپ کم مصرف و ال ای دی دردستور کار قرارگیرد.
• کارکنان برای مدتی که اطاق را ترک می کنند موظفند چراغ هارا خاموش نمایند.
• در مواردی که دامنه محدودی از نور مورد نیاز است کارکنان موظفند که فقط چراغ های مربوط به سطح میز کار را به طور کامل روشن کنند و فضاهای دیگر اتاق با روشنائی حداقل استفاده شود.
• در چراغ های سقفی و مطالعه ، به طور مستمر، اتصالات، شیشه های منعکس کننده و حباب های چراغها تمیز شود.
• از نور طبیعی، به خصوص از پنجره های جنوبی ساختمانها نهایت استفاده شود به نحوی که نیاز به روشنائی مصنوعی به پایین ترین حد ممکن رسیده و با بازنمودن پرده ها از روشنائی طبیعی استفاده شود.
• تغییر چیدمان اطاق و جانمایی صحیح برای میزهای تحریر( سعی شود نور طبیعی از سمت چپ میز تامین شود).
• در زمان کاری تجهیزات اداری هوشمند مانند کامپیوتر و مانیتور همواره در حالت آماده به کار( استند بای) باشد که در هنگام عدم استفاده خود به خود خاموش شود .
• بکار گیری دستگاه های پرمصرف به طور کل ممنوع است و لازم است کلیه دستگاه های پرمصرف موجود در اتاق ها و واحد های اداری اعم از چای ساز، کتری برقی ، ماکروفر، ماکروویو ، هیتر المنتی و نظایر آن جمع آوری و از ساختمانهای اداری خارج شوند (به کارگیری ماکروویو تنها یک دستگاه در هر واحد آبدارخانه مجاز است).
• از سماور گازی و گرم خانه گازی به منظور گرم کردن غذا فقط در واحد های آبدارخانه در ظرفیت مورد نیاز استفاده شود.
• کلیه دستگاه های فتوکپی ، پرینترها و اسکنرهای موجود در واحدها در هنگامی که استفاده نمی شوند خاموش باشند .
• در هنگام استفاده از کلیه تجهیزات برقی و مکانیکی زمان اوج مصرف (که هزینه برق حدودا” دو برابر حالت میان باری است) در نظر گرفته شود و روشی تبیین گردد که در زمان پر باری ، کمترین مصرف برق را داشته باشید.
5- صرفه جویی در مصرف انرژی گرمایشی
• نصب ترموستات و تنظیم آن روی حداقل 18 و حداکثر 21 درجه سانتیگراد برای فضای داخل اتاق و سالن اجتماعات و مشابه آن در فصل زمستان انجام پذیرد .
• پرده های مناسب برای پنجره ها به خصوص پنجره های رو به شمال برای جلوگیری از هدر رفت انرژی در شبها تدارک دیده شود.
• تنظیم کننده زمانی ، که قبل از ساعت آغاز کار بتواند سیستم گرمایشی ساختمان را روشن و در پایان ساعت کار ، به طور خودکار این سیستم را خاموش کرده و درهنگام تعطیلی طولانی مدت یا در آخر هفته خاموش نگه دارد بکارگرفته شود.
• هوابند نمودن درز درب ها و پنجره ها توسط نوارهای درزگیر و مسدود نمودن دریچه هواکش و کانال های کولر در زمانی که مورد استفاده نیستند به منظور ممانعت از خروج هوای گرم به خارج و ورود هوای سرد به داخل ساختمان انجام پذیرد.
• پره های رادیاتور شوفاژ و دریچه فن کوئل همواره تمیز نگه داشته شود.
• عدم نشتی شیرهای آب گرم مصرفی مرتبا” کنترل و دمای آب گرم بهداشتی در حد مناسب تنظیم گردد.
6-صرفه جویی در مصرف انرژی سرمایشی
• نصب ترموستات و تنظیم آن روی حداقل 21 و حداکثر 25درجه سانتیگراد برای فضای داخل اتاق و سالن اجتماعات و مشابه آن در فصل تابستان انجام پذیرد.
• در مواقع ممکن استفاده از پنکه برای ایجاد نسیم خنک جای استفاده از سیستم تهویه مطبوع ، چیلر و … به علت مصرف بالای برق این قبیل سیستم ها انجام پذیرد .
• تنظیم کننده زمانی ، که قبل از ساعت آغاز کار بتواند سیستم سرمایشی ساختمان را روشن و در پایان ساعت کار ، به طور خودکار این سیستم را خاموش کرده و درهنگام تعطیلی طولانی مدت یا در آخر هفته خاموش نگه دارد بکارگرفته شود.
• سایبان مناسب روی پنجره ها و نورگیرهای رو به آفتاب به منظورممانعت از ورود گرمای شدید در فصل تابستان نصب شود.
• از بسته بودن کامل دربها و پنجره ها در روزهای خیلی گرم در هنگام روشن بودن سیستم سرمایش اطمینان حاصل شود.
• دستگاه تهویه ساختمان همواره تمیز نگه داشته شده و خاک و غبار از روی کوئل ها و پروانه ها مرتبا”پاک گردد.
• در مورد کولرهای آبی افزایش ضخامت پوشال ، تمیز نگه داشتان پوشال و حصول اطمینان از عملکرد صحیح پمپ آب ، عایق کاری مناسب کانالها ، ایجاد سایبان برای کولرها انجام پذیرد.
7- صرفه جویی در مصرف آب
• از باز بودن دائمی آب هنگام هر نوع شست و شو جلوگیری شود.
• از تنظیم کننده برای کنترل جریان آب سیفون استفاده شود . درصورتی که سیستم فلاش تانک از انواع قدیمی است با فلاش تانک نسل نسل جدید با حجم کم تعویض تا از میزان آب مصرفی کاسته شود.
• فلاش تانک ها و شیر آلات بطور مستمر و دوره ای بازبینی شوند تا از نشت قطره ای آب و خرابی سیستم ها جلو گیری شود.
• شیرهای مخلوط آب روشوئی با شیرآلات کاهنده مصرف تعویض شود.
• درفرایند آبیاری گیاهان از ابزارهای کاهنده شدت جریان یا سیستم های هوشمند استفاده شود.
منبع خبرگزاری برنا
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید