ورود هیبریدی دنیامالی به چمن ورزشگاهها/ وزارت ورزش در تدارک تأمین منافع عدهای خاص؟
به گزارش ورزشی منهای فوتبال پیش از این فرصتی دست داده بود تا درباره وضعیت نابهسامان چمن ورزشگاهها که حسابی جنجالساز شده، گزارشی با عنوان رانت بزرگ برای بازی با آبروی ایران/ بازی «شهروند و مافیا» با «سلطان چمن» در تابناک منتشر کنیم. گزارشی که به لایههای زیرین رانت و مافیا چمن اشاره داشت و اینکه چه عواملی دست در دست هم میدهد تا شرایط زمینهای چمن فوتبال در ایران، در ظاهر باعث از بین رفتن آبروی ایران شود و در لایههای زیرین برای عدهای خاص سودآفرین شود.
توضیح اینکه چه اتفاقاتی در لایههای مافیایی چمن رخ میدهد، در گزارش پیشین تابناک قابل مشاهده است؛ از برگزاری مناقصات عجیب تا فراهم کردن شرایط برای رسیدن پروژههای سبک و سنگین به شرکتهای خاص. با این حال چشمه جدیدی از آماده کردن پروژههای چمن برای افراد خاص در ورزش ایران جوشیده است که گویا وزارت ورزش و جوانان هم در آن نقش دارد.
یکی از پروژههای تعویض چمن ورزشگاهها که در ماههای اخیر آغاز شده و همچنان در جریان است، به پروژه ورزشگاه نقش جهان اصفهان باز میگردد. ورزشگاه نقش جهان متعلق به شرکت فولاد مبارکه سپاهان است و تصمیمات در خصوص این ورزشگاه یا برگزاری مناقصات نیز باید از سوی این شرکت انجام شود. با این حال گویا برخی از وزارت ورزش و جوانان در تلاش بودند تا در پروژه تعویض چمن این ورزشگاه، نقشی تعیین کننده داشته باشند و البته شرکت فولاد مبارکه را به سمت و سویی سوق دهند که منافع عدهای خاص را پشت صحنه داشت.
در پروژه تعویض چمن ورزشگاه نقش جهان برای مسئولان سپاهان دو موضوع سرعت و به صرفه بودن از اهمیت بیشتری برخوردار بود، به همین دلیل آنها برای تعویض چمن این ورزشگاه به سراغ چمن رول رفتند. هرچند باوجود پهن کردن چمن رول در ورزشگاه نقش جهان، این ورزشگاه همچنان مورد بهرهبرداری قرار نمیگیرد و گویا پیمانکار پروژه خواهان زمان بیشتری برای آمادهسازی شده که این موضوع هم در نوع خود عجیب و جالب است. چون در همین مدت زمان سپاهانیها میتوانستند چمن ورزشگاه را به روش کاشت انجام دهند که هم به صرفهتر بود و هم اینکه امکان تراکم بالا و عمر طولانیتر چمن نیز وجود داشت.
باوجود تمام این موارد، ابهامات و مسائلی که در خصوص ورزشگاه نقش جهان وجود دارد، پس از تصمیم مسئولان ورزشگاه نقش جهان برای اجرای چمن رول روی زمین فوتبال این ورزشگاه، ناگهان وزارت ورزش و جوانان وارد ماجرا میشود. طبق نامهای که به دست تابناک رسیده، در جلسهای که ۲۷ شهریورماه ۱۴۰۳ با حضور احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان برگزار شده، تلاش بر این بوده که شرکت فولاد مبارکه سپاهان به سمت دیگری سوق داده شود. حمید شکیبامهر، مدیرکل دفتر فنی و نظارت بر طرحها و اماکن ورزشی وزارت ورزش و جوانان در نامهای که به مهدی تاج زده با اشاره به جلسهای که با حضور مقام عالی وزارت (وزیر ورزش و جوانان) برگزار شده و تصویب این مسئله که در ورزشگاههای فوتبال از پوشش چمن هیبریدی (ترکیبی) استفاده شود، از رئیس فدراسیون فوتبال خواسته تا به شرکت فولاد مبارکه ابلاغ کند در پروژه تعویض چمن ورزشگاه نقش جهان از چمن هیبریدی استفاده شود.
در توضیح مختصری، چمن هیبردی نوعی از چمن است که در اجرای آن ترکیبی از چمن طبیعی و چمن مصنوعی استفاده میشود و با دو روش فرشی و ایمپلنت به اجرا در میآید.
حالا در نامهای که از وزارت ورزش و جوانان به ریاست فدراسیون فوتبال ارسال شده، نکات جالبی وجود دارد. توضیح اول اینکه وزارت ورزش و جوانان، چگونه و از کدام مسیر قانونی تشخیص داده است که میتواند از طریق فدراسیون فوتبال به شرکتی که نه زیر مجموعه وزارت ورزش و جوانان است و نه ارتباطی با فدراسیون فوتبال دارد، ابلاغ کند که در اجرای پروژه چمن چه روشی را به کار ببرد؟ یعنی در این نامه صحبت از توصیه یا مشورت نیست و کار به جایی رسیده که وزارت ورزش خواهان ابلاغ برای اجرای یک روش خاص شده است. حال اینکه سواد و تخصص کافی نیز در خصوص اجرای چمن هیبریدی وجود نداشته، بحث دیگری میطلبد. مسئله بعدی معرفی فردی به نام استادجو و اطلاعات تماس او برای نوع و نحوه اجرای چمن هیبردی است.
فرد معرفی شده از سوی وزارت ورزش و جوانان برای معرفی نوع چمن هیبردی و اجرای آن، شاهین استادجو، مالک شرکت سدروس سبز است که پروژههای متعددی را در اجرای چمن ورزشگاههای کشور در کارنامه دارد. شاید وضعیت این روزهای چمن ورزشگاههای ایران قاضی خوبی باشد تا مشخص شود صاحب شرکت معرفی شده از سوی وزارت ورزش و جوانان چه نمره و امتیازی در این زمینه میگیرد. وضعیتی که در بُعد بینالمللی برای فوتبال ایران با آبروریزی همراه بوده و وضعیت این روزهای فوتبال ایران را رقم زده است. حال اینکه چرا وزارت ورزش و جوانان چنین اقدامی انجام داده، سؤالی جالب و البته قابل تأمل است.
هرچند باوجود تماسهای مکرر و نامه و دستور، در نهایت مسئولان شرکت فولاد مبارکه به این ابلاغیه نیز توجهی نکرده و از چمن رول در ورزشگاه نقش جهان استفاده میکنند. یکی از علتهای رد شدن پیشنهاد وزارت ورزش و جوانان هم سرعت کار بوده و مسئولان سپاهان خواستهاند هرچه سریعتر ورزشگاه نقش جهان آماده بازیهای خانگی این تیم شود. از آنجایی هم که چمن هیبریدی معضلات و مشکلات خاص خودش را داشته، سپاهانیها نخواستند که ریسک آمادهسازی چمن ورزشگاه نقش جهان را بالا ببرند و قرار است چمن هیبریدی در زمین مجاور ورزشگاه که پیش از این بانک چمن ورزشگاه بوده اجرایی شود.
با تمام این تفاسیر گویا اجرایی نشدن چمن هیبریدی در ورزشگاه نقش جهان پایان ماجرا نیست؛ احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان در سفری که اول آبانماه به استان آذربایجان شرقی داشته در بازدید از ورزشگاه یادگار امام تبریز به اجرای پروژه چمن هیبریدی اشاره میکند. در گفتوگویی که میان احمد دنیامالی با حبیب ستودهنژاد، مدیرکل ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی شکل میگیرد، به این موضوع اشاره میشود که بستر چمن ورزشگاه یادگار امام از خاک رس است و به همین دلیل هنگام بارندگی زهکشی به خوبی انجام نمیشود و همین موضوع عاملی برای تخریب چمن میشود.
پس از صحبتهای ستودهنژاد در خصوص مشکل زهکشی، احمد دنیامالی بدون اینکه توجهی به موضوع تخصصی زهکشی چمن داشته باشد، به سراغ این موضوع میرود که باید به سراغ اجرای چمن هیبریدی رفت که این مشکل برطرف شود. در حالی که زهکشی به صورت تخصصی در عمق ۵۰ سانتیمتری چمن انجام میشود و این موضوع در هیچیک از دو روش چمن هیبریدی تأثیری ندارد. یعنی اگر چمن هیبریدی به صورت فرشی اجرا شده باشد، در این روش چمن هیبریدی در عمق ۵ سانتیمتری خواهد بود و اگر چمن هیبریدی به صورت ایمپلنت اجرا شده باشد، در عمق ۲۰ سانتیمتری است. بنابراین ارجاع وزیر ورزش و جوانان به چمن هیبریدی برای حل مشکل زهکشی، یک ارجاع غیر تخصصی است که بازهم ابهامات دیگری را به وجود میآورد.
احمد دنیامالی که از اول شهریورماه ۱۴۰۳ سکان هدایت ورزش کشور را به عنوان وزیر ورزش و جوانان در دست گرفته و در این مدت نشان داده علاقه و کشش زیادی به سمت فوتبال و پروژههای فوتبالی دارد، حالا با یک ابهام عجیب روبهرو است. اینکه چرا خروجی جلسهای که ۲۷ شهریورماه با حضور دنیامالی برگزار شده، اجرای پروژه چمن هیبریدی است؟ چرا فردی خاص که خود مجری چمن زمینهای ورزشی است، برای نوع و نحوه اجرای چمن هیبردی معرفی میشود؟ آیا این موضوع سوق دادن پروژهها به سمت یک شرکت خاص نیست؟ مگر نباید پروژهها از طریق مناقصه و رعایت عدالت واگذار شود تا ایجاد رقابت کند؟ آیا چنین اتفاقی برای یک شرکت خاص ایجاد رانت نمیکند؟
گویا وزیر ورزش و جوانان که نشان داده علاقه زیادی به اجرای چمنهای هیبریدی دارد، نقش خود را فراتر از یک وزیر میبینید و ورودی هیبریدی (ترکیبی) به ماجرای چمنهای ورزشگاهها داشته است. ترکیبی از نقش وزیر بودن و اجرای پروژههای عمرانی که تجربه خوبی هم در این زمینه دارد. هرچند این نقدها در رد یا تأیید نوعی خاص از چمن نیست و طبیعتاً هر منطقهای بسته به شرایط آب و هوایی و البته شرایط ورزشگاهها، نیازمند اجرای نوعی خاصی از چمن است. سؤال اصلی اینجاست که این همه اصرار برای اجرای چمن هیبریدی از اصفهان تا تبریز و معرفی فردی خاص از سوی دنیامالی و وزارت ورزش و جوانان برای چیست؟
منبع تابناک
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید